Skip to main content
Destacats

L'Estadi Mallorca Son Moix es convertirà en el primer estadi espanyol amb certificat de residu zero

El RCD Mallorca, de la mà de PreZero España, anuncia un acord de col·laboració per a convertir l'Estadi Mallorca Son Moix en el primer estadi amb certificat residu zero del futbol espanyol.

Aquest dimecres s'ha celebrat la PreZero Tunnel Club una taula rodona que ha durat al voltant de 30 minuts i en la qual han participat els següents quatre ponents: David Baixauli, director de Sostenibilitat de LaLiga; Jaume Bauzá, conseller de Turisme, Cultura i Esports del Govern dels Illes Balears; Gonzalo Cañete, CEO de PreZero Espanya i Portugal, i Alfonso Díaz, CEO de Negoci del RCD Mallorca.

Díaz ha manifestat que "és un dia important" per a la institució i ha explicat que "tots els clubs hem de ser responsables i, a través del futbol, esprémer els valors de sostenibilitat, que és una part essencial de l'organització i ha de ser present en totes les àrees de gestió del club". Referent a això, ha assegurat que l'objectiu que es marquen "és ser el primer club amb certificat de residu zero i un exemple de sostenibilitat i reciclatge".

"Un dels enfocaments més importants en la remodelació de l'estadi ha estat i és el de la sostenibilitat", ha expressat Díaz. En aquest sentit, ha citat la incorporació en la nova coberta d'un sistema de recol·lecció d'aigües pluvials, el canvi de tot el sistema d'il·luminació per sistemes de baix consum LED tant en l'Estadi Mallorca Son Moix com a la ciutat esportiva o el reciclatge de materials antics del feu mallorquinista. A més, ha afegit que en l'àmbit de gastronomia, des del club aposten "pel producte de proximitat, local, de quilòmetre 0" en l'estadi i ha indicat també que estan treballant "en projectes per generar energia verda per a l'autoconsum i també en un projecte molt ambiciós de mobilitat que pugui generar un alt impacte positiu".

Què és residu zero?

Cañete, per part seva, ha presentat a PreZero, a la qual ha definit com una empresa que s'encarrega "de la gestió selectiva dels residus augmentant la segregació en origen, amb un procés exhaustiu d'assessorament mediambiental i una traçabilitat documental amb la finalitat de valorar el màxim de les fraccions per convertir al club en un dels més sostenibles de l'esport espanyol". La companyia, segons ha especificat, té presència en 11 països i solo a Espanya gestionen cinc milions de tones.

El CEO de PreZero en la península Ibèrica ha explicat a més que el concepte "residu zero" fa referència a "aquella companyia que aconsegueix reciclar almenys el 90 % dels residus que genera". A Alemanya, ha indicat, treballen de la mà de tres equips de futbol: el Hoffenheim, el RB Leipzig i el Bayern de Múnic. A Espanya, no obstant això, "no hi ha cap club que l'hagi fet" i ha afirmat que han "trobat a Mallorca el lloc ideal per a fer-lo". "Esperem que més clubs abracin aquest concepte i obrim un camí en el qual el món del futbol se'n pugi al tren de la sostenibilitat. En PreZero abanderem aquest moviment i Mallorca s'ha col·locat en una posició d'avantguarda", ha manifestat Cañete.

Un exemple per a la resta, diu LaLiga

El director de Sostenibilitat de LaLiga desitja, pel seu costat, que "el cas del Mallorca serveixi d'alè i de guia per als altres" i ha deixat clar quina és una de les labors que està duent a terme l'organització des de fa anys: "La societat està demanant valors i marques humanitzades. Nosaltres, en la temporada 2013/14, vàrem iniciar un procés de millora de gestió focalitzant-nos en la sostenibilitat econòmica. Una vegada reeixit, el segon pas, des de la 2017/18, és aconseguir una sostenibilitat mediambiental. Treballam per dotar de recursos als clubs perquè puguin desenvolupar la seva activitat de la millor forma possible".

Finalment, Bauzá ha manifestat que "poder treballar de la mà del RCD Mallorca és complir un objectiu" de la Conselleria i ha afegit que "és un gust participar en un projecte com aquest" i espera que "altres clubs segueixin al Mallorca i siguin més sensibles en aquests temes".