Skip to main content
Destacats

Coneix a...Bernardo Calalfell

Bernardo Calafell Amer, nascut a Palma el 2 de maig de 1897 i mort també a la capital mallorquina el 3 de gener de 1990, va ser migcampista en els primers anys de la RS Alfonso XIII i solia formar en la medul·lar alfonsina amb Elvira i Joaquín Llauger. No era un jugador que destaqués per la seva alçada o corpulència i va arribar a la RS Alfonso XIII procedent del Veloç Sport, atret per l'opulència del camp de Bons Aires i del projecte liderat per Adolfo Vázquez Humasqué. Encara que no es va alinear en el partit per seleccionar jugadors que van disputar els equips anomenats Alfonso XIII i Victoria Eugenia, sí va estar en la trobada d'inauguració oficial del terreny de Bons Aires que va enfrontar a l'Alfonso XIII amb l'equip reserva del FC Barcelona. Aquesta primera temporada va disputar 20 partits amb la camiseta Alfonsina, el segon que més ho va fer després del porter Ferrá.
El seu major èxit amb la RS Alfonso XIII va arribar a l'octubre de 1917, quan els alfonsins es van proclamar Campions de la Segona Lliga Catalana després de superar al CD Júpiter i al Ateneu Palafruegellenc FC. Després d'aquests dos partits no va tornar a ser alineat fins a maig de l'any 1919, data en la qual va jugar els seus dos últims partits amb la camiseta de l'Alfonso XIII. Després d'abandonar la pràctica del futbol com a jugador, va fer d'àrbitre a Buenos Aires, amb poc encert segons les cròniques de l'època.
El 23 de març de 1986, va realitzar el servei d'honor en el partit que enfrontava al Reial Mallorca i al Real Murcia i va rebre l'homenatge del seu club per ser un dels últims jugadors supervivents de l'equip que va inaugurar el camp de Bons Aires setanta anys enrere. Com a dada curiosa es pot destacar que a l'agost de 1932 va patentar una bomba centrífuga vertical. El seu nom va tornar a l'actualitat l'any 2016 ja que en la pel·lícula del Centenari del Mallorca la jove actriu Hannah Herman encarna a una biznieta seva que viu a Anglaterra i és la protagonista de la cinta.