D’origen ancestral, del nord i amb un ADN vigorós imprescindible per poder disputar-lo. No és casualitat que els cops de mà a la pilota basca requereixin un palmell forjat a base de pell dura i molt de tel mort caigut als frontons d’Euskadi després de partides eternes que construeixen un caràcter propi. “És una cosa de la qual ens sentim orgullosos, sent un esport rural, autòcton i molt nostre, on la gent pot venir a gaudir-lo, tant veient-lo com jugant-lo”, afirma somrient Jagoba Arrasate, entrenador del RCD Mallorca, quan se li pregunta què sent en visitar el Frontó de Sineu.
Des de fa mesos, aquest poble mallorquí de poc més de 4.000 habitants ha recuperat un espai ara polivalent que fa un lloc especial a la pilota basca. És el moment en què la comunitat basca de Mallorca es reuneix al voltant del frontó, un lloc que és sinònim d’unió, joc, però també de diàleg i tradició, tal com assegura el mateix Arrasate: “És també un lloc de trobada, i les seves partides són un esdeveniment. De fet, jo havia jugat a l’escola de Markina i sé què és vestir-se de blanc i jugar de vermell o blau, amb tot el que això comporta”.
Forjat per l'esport
L’emoció palpable d’Arrasate en recordar els seus anys de pelotari i el que representa aquest esport autòcton i ancestral l’empeny a ampliar el significat de la pilota basca: “És que és un esport bonic, atractiu i sa, amb una pilota que és duríssima i que també et diu moltes coses sobre com eren els nostres avantpassats bascos. Hi ha molts anys al darrere i, sobretot, hi ha orgull per tot això, hi ha tota una cultura al darrere.” “Per sort, també teníem una plaça, diguem-ne un frontó,” –continua un entusiasmat Arrasate recordant la seva infància– “i després un frontó gran on la gent també jugava a cesta punta. De fet, molts dels meus amics s’han guanyat la vida jugant a cesta punta als Estats Units, amb tot el que suposa per als bascos anar a aquests llocs i demostrar qui som.”
Ara establert a Palma com a entrenador del RCD Mallorca, Jagoba Arrasate dedica el seu temps d’oci televisiu a veure els partits que emet ETB Sat, l’ens públic de ràdio i televisió de la seva terra natal: “Em connecta una mica amb el que és el País Basc. Ara just s’ha jugat la final del Parelles, que van guanyar Ezkurdia i Rezusta, 22-20, al Navarra Arena amb 3.000 persones a les grades, amb tot el que això també remou. Ara comença el Manomanista, i en cesta punta també estan jugant el Master Series, que tot just ha acabat la final, però hi ha altres campionats. També juguen a remonte, i a pala també.”
El tècnic mallorquinista recorda com de bon pelotari era Jose Mari Bakero, exjugador del FC Barcelona i de la Reial Societat, igual que altres futbolistes que, com ell, van deixar el frontó pel camp de futbol. Preguntat per les virtuts del joc al frontó que poden traslladar-se i aprofitar-se al futbol, Arrasate ho té clar: “La cultura de la competició, la competitivitat, el tema dels reflexos, estar despert, concentrat i donar importància a cada punt a nivell mental. Crec que tot això ha anat molt bé després per desenvolupar-se en altres esports i arribar a nivells professionals.”
Més enllà del pelotari, al tècnic basc també li agrada la figura del botillero: “Als campionats hi ha el botillero (‘li diuen així perquè dona l’aigua’, explica Arrasate) que et calma i et diu què has de fer.” “També m’agrada aquest tema una mica més modern –afegeix– de poder demanar una pausa, seure, i que algú et digui: ‘Mira, això ho estàs fent bé, això malament, hem d’atacar aquí o allà’.”
El moment més adequat
El seu retorn a un frontó coincideix, de manera intencionada, amb la tornada a casa per disputar amb el RCD Mallorca el partit contra la Reial Societat, corresponent a la jornada 31: “Som de la Reial des de petits, és el club de la meva vida, però bé, com que ja hi hem jugat unes quantes vegades, cada vegada que hi vas ja no és tan especial, encara que continua sent diferent i sempre és un plaer veure companys professionals que t’han donat l’oportunitat, amb qui has pogut compartir moments, i com sempre, els desitges el millor, però bé, més enllà del partit d’aquest cap de setmana.”